Winnaar Talentprijs Overijssel!

23 september, 2016

Gister heb ik in theater Odeon in Zwolle de Talentprijs Overijssel gewonnen. Mijn mede genomineerden waren Rob Dekay en Karel J. Schepers. De prijs bestond naast een grote bos bloemen uit een prachtig beeldje van een glazen golf met een stenen veer erop en een cheque van €1000,- waar ik een goede bestemming voor weet: een nieuwe piano! De jury, bestaande uit o.a. André Manuel, lichtte toe: “Johanneke ter Stege. Een groots talent, waar we als Overijssel niet omheen kunnen… “We verwachten dat ze nog veel meer in haar mars heeft.” en: “Met zoveel talent hoef je nooit te kiezen, want juist de persoonlijkheid met zoveel facetten geeft haar talent weer,”. Tijd om rustig van dit nieuws te bekomen en het te vieren met vrienden en familie was er niet; meteen na de uitreiking vertrok ik, net als Karel en zijn band, met Tonny naar Delft om daar met een 4-koppig NNENN ons eerste Popronde optreden te spelen. Daarover later meer.

erikfranssen.com

Tijdens de uitreiking op het podium vertelde ik dat ik overdonderd ben met de prijs. Ik win hem voor mijn gevoel niet in mijn eentje; ook met alle mensen die me hebben gestimuleerd, mijn eigen pad te vinden en volgen. Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die ik van jongs af aan heb gekregen; mijn ouders hebben me altijd gesteund in mijn droom om “zingende pianiste” te worden, wat ik al sinds mijn 7e roep. Ze hebben me daarnaast kennis laten maken met een heleboel kunstvormen waaronder theater, muziek en fotografie.

Daarnaast dank ik de Popacademie van het ArtEZ conservatorium in Enschede, waar ik Singer&Songwriter studeerde. Ik leerde er o.a. (de relatie tussen) mij en mijn liedjes verder uit te diepen en kreeg er de ruimte om op reis naar Scandinavië te gaan om materiaal voor mijn interdisciplinaire afstudeervoorstelling te verzamelen. Ik heb er een heleboel bijzondere mensen leren kennen, niet in de laatste plaats Tonny, met wie het leven zoveel rijker wordt.

Verder enorm veel dank aan de zeer inspirerende en ook confronterende samenwerking met productiehuis Oost-Nederland, in het bijzonder met Rob, Bas en Nikolai. Ze hebben me geholpen, mijn dromen tastbaar te maken en blijven me helpen met zoeken naar manieren om alles wat ik wil doen op een harmonische manier met elkaar te verenigen met oog voor de realiteit. Dat is geen eenvoudige opgave. Voor Rob (Kramer), die op ArtEZ een van mijn coaches was en er nu directeur is, schreef ik niet voor niets in het gedicht ‘Andermans bloed’ de zinnen:

“Jij brak de muur die ik jaren gebouwd had,
betrad luid mijn wereld waar stilte geheerst had.
Je dwong me te denken in realiteit, 
trok water uit wolken en schema’s uit tijd.”

Tot slot dank aan de Gemeente Deventer, die me zo de vrijheid geeft in het stadsdichterschap

Na de uitreiking van de Talentprijs was er de uitreiking van de Cultuurprijs, die schrijver Özcan Akyol won en tot slot won Herman Finkers de oeuvreprijs.

(Filmpje door Marion Gerverdinck)