Fred wijst de weg

30 maart, 2023

Tijdens ons eerste kennismakingsgesprek aan de telefoon met cabaretier, acteur en regisseur Fred Florusse voelde ik me meteen op mijn gemak, weet ik nog. En dat ik niet vaak een oudere man had ontmoet in wie het jongetje nog zo aanwezig was. Hij zag het wel zitten om mijn eerste voorstelling te regisseren en zo geschiedde. Het was een flinke puzzel om erachter te komen wat ik precies wilde vertellen, maar uiteindelijk was daar Muntjes duiken tussen haaien. De première vond plaats in Theater Bouwkunde in Deventer, daar werd ook deze foto genomen. De volle zaal in Theater Bellevue een aantal speelbeurten later was volledig te danken aan het feit dat het plaatsvond op zijn verjaardag; Hij had al zijn verjaardagsgasten meegetroond.

Tijdens het samenwerken toonde Fred zich niet alleen ontzettend gedreven, hij was ook oprecht betrokken. Op een middag belde hij me op om te horen of alles goed was, omdat hij op de radio iets had gehoord over een ontploffing in de buurt van Deventer. Hoewel ik hem niet lang heb gekend vermoed ik dat dit typerend voor hem was. Vorige week overleed hij op 85-jarige leeftijd. Ik ben dankbaar dat ik met hem heb mogen werken en ervaar het als een troost dat ik hem nog geregeld adviezen hoor geven in mijn hoofd.

Foto: Jaap Reedijk

Tags: ,